Yin-yoga en nidra-yoga

Yin Yoga en Nidra Yoga zijn een van de bekendste vormen van yoga. Beide vormen van yoga lijken op elkaar omdat ze zich allebei richten op ontspanning. Toch hebben Yin Yoga en Nidra Yoga hun eigen intenties en bewegingen.

Wat is Yin-yoga?

Yin Yoga is een populaire yogavorm. Bij Yin Yoga richt je je vooral op het versterken en losmaken van gewrichten en bindweefsel. De houdingen strekken diepere spieren uit en maken het bekkengebied los. Een perfecte oefening voor een beroep waarbij je veel moet zitten.

Yin en Yang-yoga

Yin Yoga is meer rustgericht, Yin Yoga wordt veel toegepast bij stress of onrust. Bij deze vorm van yoga draait het om het loslaten en overgeven van bepaalde gevoelens door zoveel mogelijk te ontspannen.

Bij Yang Yoga is sprake van een actievere yogahouding. Je spant je lichaam hierin meer aan, waardoor je kracht en uithoudingsvermogen ontwikkelt.

Yin en Yang Yoga kunnen elkaar aanvullen en versterken.

Voordelen van Yin Yoga

  • Bij Yin Yoga ben je niet actief bezig: door zoveel mogelijk te ontspannen voer je je oefening goed uit.
  • Flexibel bindweefsel: door bepaalde houdingen maak je het stijve bindweefsel flexibeler.
  • Je kunt alles loslaten: zware dag gehad of sporten? Sluit af met Yin Yoga om helemaal tot rust te komen.
  • Yin Yoga laat je bepaalde dingen accepteren: tijdens deze vorm van yoga moet je bepaalde dingen loslaten en accepteren voor wat ze zijn. Je kunt niet altijd alles willen.
  • Je leert je eigen gevoelens kennen. Door de bepaalde spanning te herkennen, kun je deze makkelijker loslaten.

Wat is Nidra-yoga?

Nidra betekent 'slaap'. Niet zo gek, want tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar ondertussen werkt je bewustzijn nog steeds. Yoga Nidra is een yogavorm die al superlang wordt gebruikt. En terwijl het lijkt alsof je slaapt, ben je gewoon wakker en superalert! Het doel van de oefening is om je in staat te stellen bepaalde spanningen die je hebt los te laten en te verwerken. Sommige mensen beschouwen Nidra Yoga als een vorm van bemiddeling. Dat is echter niet het geval. Achter Yoga Nidra schuilt, net als bij sommige andere vormen van yoga, een filosofische gedachte. Het stelt je namelijk in staat om tijdens deze beoefening naar de Allerhoogste te gaan.

Voordelen van Nidra-yoga

  • Je bent bewust aan het ontspannen: het is super lastig om echt te ontspannen en alles even los te laten. Yoga Nidra is een hele goede manier om je lichaam weer in balans te brengen.
  • Je slaapt er beter door: je bent bewust bezig met alles loslaten en met ontspannen. Door voor het slapengaan bepaalde oefeningen te doen, val je sneller en dieper in slaap.
  • Minder stress door Yoga Nidra: tijdens Yoga Nidra focus je alleen op jezelf, je laat alle invloeden van buitenaf los. Wanneer je in een stressvolle situatie zit, kun je sneller ontspannen.
  • Je laat je gedachten over aan de verbeelding. Je bent weg van het hier-en-nu. Je bent in een andere wereld en ziet andere dingen dan normaal.

Verschil Yin Yoga en Nidra Yoga

Yin Yoga en Nidra Yoga richten zich beide op ontspanning van het lichaam. Waar het bij Yin Yoga het doel is om je gewrichten los te maken, is het bij Nidra Yoga het doel om bepaalde spanningen los te laten. Neem een ​​moment voor jezelf en kies een yogapraktijk die past bij jouw gevoelens van de dag. Om jouw yogabeoefening nog leuker te maken kun je kiezen voor één van de fijne yogamatten van Bamboa Yoga.

Volgende lezen

All about meditation