Alles over meditatie

All about meditation

Wat is meditatie?

Meditatie is een van de vele manieren waarop mensen innerlijke vrede kunnen vinden. Het is een oefening waarbij de persoon zich concentreert op de ademhaling om lichaam en geest te reguleren. Meditatie heeft veel voordelen die niet altijd voor de hand liggen. Het is aangetoond dat regelmatige meditatie je kan helpen beter te slapen, je immuunsysteem te verbeteren, je bloeddruk te verlagen en je zelfs te helpen langer te leven. Het beoefenen van meditatie kan je helpen een bewuster leven te leiden.

Meditatie is een oefening die kan helpen de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Dit komt omdat het de hersenen en het lichaam aanmoedigt om samen te werken en zich op één taak te concentreren. Meditatie is een oefening die nuttig kan zijn tijdens de zwangerschap, maar ook een belangrijk hulpmiddel bij het omgaan met depressie en andere stemmingsstoornissen.

Meditatie kan gedaan worden zittend op een kussen, op de grond, in een stoel, op het strand, in de trein, in een vliegtuig, op een berg, tijdens een roadtrip of waar dan ook. Er zijn veel verschillende soorten meditatie. Een bekende vorm van meditatie is vipassana-meditatie. Vipassana-meditatie lijkt sterk op mindfulness-meditatie, waarbij de nadruk ligt op ademhaling en lichaamsgevoelens. Er zijn veel verschillende technieken voor meditatie en de voordelen van meditatie zijn eindeloos.

Beginnen met mediteren

Er zijn veel manieren om met mediteren te beginnen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier doet. Als meditatie nieuw voor je is, is een van de beste manieren om te beginnen door in een lotushouding te gaan zitten (ook wel de kleermakerszitplaats genoemd). Als u zich daar niet prettig bij voelt, kunt u beginnen door gekruist te zitten of te knielen. Je kunt ook beginnen door op een stoel te gaan zitten met je voeten op de grond. Het is belangrijk om een ​​houding te vinden waarin u zich prettig voelt. Ook is het belangrijk om uw rug recht te houden. Je wervelkolom moet plat zijn. Als je echt moeite hebt om je ruggengraat recht te houden, plaats dan een klein kussen op de grond onder je knieën.

Verschillende vormen van meditatie

  • Er zijn veel verschillende vormen van meditatie, kies bewust welke vorm je beoefent en welke bij jou en het tijdstip van de dag past. We hadden het eerder over vipassana-meditatie. Hieronder leggen we vipassana-meditatie en andere vormen van meditatie uit waarbij je volledig kunt ontspannen.
    Mindfulness-meditatie: deze vorm van meditatie is een van de meest voorkomende oefeningen. Het gaat erom dat je probeert in het hier en nu te komen. Dit formulier kan erg behulpzaam zijn als je vaak negatief bent of negatief over het leven denkt. Mindfulness-meditatie kan met eenvoudige dingen worden gedaan. Luister bijvoorbeeld naar rustgevende muziek of begin met yoga. Voer taken uit waardoor u zich goed en kalm voelt. Alles om even weg te zijn van de negatieve gedachten.
  • Ademmeditatie: deze meditatie kun je uitvoeren wanneer je lichaam spanning ervaart. Je moet op dit moment alles loslaten en jezelf de rust gunnen die je nodig hebt. Wanneer je bewust bezig bent met waar je eigenlijk mee bezig bent, zul je merken dat je te veel rusteloosheid ervaart. Wanneer u zich bezighoudt met ademhalingsmeditatie, concentreer u dan op uw ademhaling. Adem rustig in en uit, en vooral niet te snel. Met elke ademhaling is het je doel om een ​​beetje stress los te laten.
  • De visualisatiemeditatie: Bij deze vorm van meditatie maak je gebruik van verbeelding. Het idee is dat je een bepaalde gedachte in je hoofd haalt bij een situatie die je graag zou willen zien of waarin je zou willen verkeren. Dit geeft je kracht omdat een visualisatie voor de hersenen vrijwel hetzelfde werkt als een echte situatie.
  • Vipassana-meditatie: vipassana-meditatie komt uit het boeddhisme en lijkt enigszins op minfulness-meditatie. Vipassana-meditatie helpt je bepaalde dingen duidelijk te zien. Door de drukke maatschappij waarin we leven is het een grote warboel in ons hoofd en hebben we soms weinig idee wat onze gedachten werkelijk betekenen. Tijdens vipassana-meditatie krijg je de kans om voor jezelf te bepalen wat je met welke gedachten wilt doen. Je bent je veel bewuster van het maken van goede keuzes.

Bij Bamboa Yoga verkopen wij yoga- en fitnessproducten ter ondersteuning van je meditatie. Wij zijn bewust bezig met mindfulness, meditatie en yoga en vinden het belangrijk dat onze medemensen een goed gevoel over zichzelf hebben. Meditatie kan hierin verandering brengen. Gebruik onze yogamatten voor een zachte, dikke ondergrond met veel grip. Of bekijk onze andere yogaproducten die jouw yogaoefeningen makkelijker en comfortabeler maken.

Volgende lezen