Vinyasa-yoga en Hatha-yoga

Onder yogi's zijn Vinyasa Yoga en Hatha Yoga populaire oefeningen. Tijdens Vinyasa Yoga is het je doel om energie vrij te maken, terwijl je bij Hatha Yoga de balans gaat vinden tussen je geest, lichaam en energie. Beide vormen van yoga zijn goed voor je mentale en fysieke gezondheid.

Wat is Vinyasa-yoga?

Vinyasa is een bekende vorm van yoga. Beschouw Vinyasa als een reeks houdingen die je achter elkaar oefent. In een bepaalde volgorde op het ritme van je ademhaling, waardoor je in een bepaalde flow komt en veel energie vrijkomt. Vinyasa Yoga wordt ook wel Flow Yoga genoemd. Het idee is dat de oefeningen vloeiend in elkaar overvloeien.

De Zonnegroet

De zonnegroet is een bekende yogahouding die valt onder Vinyasa Yoga. De houdingszonnegroet bestaat al duizenden jaren en vindt zijn oorsprong in India. De zonnegroethouding wordt vaak in de ochtend gedaan om de dag energiek te beginnen. Wat ook terugkomt in deze pose is het ritme van je ademhaling. Deze yogapose wordt afzonderlijk gedaan of vóór een krachtigere yogabeoefening.

Voordelen Vinyasa Yoga:

  • Het reinigt je lichaam: de bewegingen die je doet met Vinyasa Yoga brengen je bloedcirculatie op gang en hierdoor kun je sneller afvalstoffen afvoeren.
  • Goede manier van bewegen: de dynamische en krachtige houdingen vragen veel van je lichaam, na een Vinyasa Yoga les heb je het gevoel dat je echt iets hebt gedaan!
  • Je wordt flexibeler: Vinyasa Yoga helpt enorm om je lichaam flexibeler te maken door de verscheidenheid aan oefeningen die je doet.
  • Meer energie: met Vinyasa Yoga werk je niet alleen aan je fysieke gezondheid, maar ook aan je mentale gezondheid. Dit kan je meer energie geven.
  • Meer kracht: bij bepaalde houdingen en oefeningen gebruik je veel je spiermassa, hierdoor creëer je op een gegeven moment meer kracht.
  • Bewuste ademhaling: het ademhalingsgedeelte is erg belangrijk in Vinyasa Yoga. Je leert bewust ademen.

Wat is Hatha-yoga?

Hatha Yoga is een bekende vorm van yoga, die op grote schaal wordt beoefend. Veel nieuwere yogavormen zijn afgeleid van de oude Hatha. Hatha Yoga wordt ook wel een vorm van zelftransformatie genoemd. Deze yoga brengt je geest, lichaam en energie in balans. Het vergroot je geluk en vermindert het lijden dat je ervaart. Hatha Yoga richt zich op het fysieke, spirituele, mentale en emotionele. De yogavorm is matig van intensiteit.

Hatha Yoga is misschien wel de meest populaire vorm van yoga, zeker als je nog op zoek bent naar de juiste yogavorm wordt deze vaak gebruikt. 'Ha' verwijst naar de zon en 'tha' naar de maan. Ook wel het mannelijke en vrouwelijke deel genoemd. Bij Hatha Yoga maak je veel energie vrij, dus het kan behoorlijk krachtig zijn. Aan de andere kant wil je de energie die je vrijgeeft weer in balans brengen. Je hebt niet veel energie als je de energie op dat moment niet de goede kant op kunt sturen. Het mannelijke en vrouwelijke deel komen hier in balans. Het vurige van de man die energie wil vrijgeven en de kalmte van de vrouw die die energie in balans brengt. Het doel van Hatha Yoga is krachtiger worden en meer levensenergie hebben met de juiste balans.

Voordelen van Hatha-yoga

Je creëert kracht en flexibiliteit doordat de Hatha oefeningen vrij intensief zijn.
Je creëert meer energie doordat je je lichaam sterker en flexibeler maakt tijdens Hatha Yoga.
Je verbetert je ademhaling. Doordat je tijdens de oefeningen focust op je ademhaling krijg je meer controle.
Je focus zou beter worden. Doordat je bewust je lichaam, gedachten en geest in balans brengt, zal je focus verbeteren.
Meer verbinding. In Hatha Yoga komen het vrouwelijke en mannelijke met elkaar in verbinding.

Verschil tussen Vinyasa en Hatha Yoga

Hatha Yoga is niet hetzelfde als Vinyasa Yoga. Hatha is iets statischer dan Vinyasa Yoga, waarbij de bewegingen erg vloeiend zijn. Bij Hatha Yoga richt je je vooral op balans en op fysieke en mentale gezondheid. Bij Vinyasa Yoga ligt de focus vooral op energie en ademhaling.

Vinyasa Yoga en Hatha Yoga zijn beide goed voor de mentale en fysieke gezondheid. Neem een ​​moment voor jezelf en kies een yogapraktijk die past bij jouw gevoel van de dag. Om jouw yoga practice compleet te maken hebben wij bij Bamboa Yoga de mooiste yogamatten en yogablokken .

Volgende lezen

The Journey from A-FTNSS to Bamboa: Embracing Change
All about meditation