Wat is een yogariem?

Voor iemand die niet bekend is met een yogariem, ziet dit eruit als een gewone riem. Maar er zijn veel voordelen aan het gebruik van een yogariem die je met een gewone riem niet hebt. Een yogariem is een strook niet-elastisch materiaal dat voornamelijk uit katoen of nylon bestaat. Naast materiaal variëren ze ook in lengte, kleur en bevestigingsmogelijkheden.

Een yogariem wordt vooral gebruikt als hulpmiddel, zodat je verder kunt reiken met je handen of als vloer. Wij leggen in deze blog uit waarom en hoe je een yogariem gebruikt.

Waarom een ​​yogariem gebruiken?

Een yogariem heeft veel voordelen voor zowel een beginnende yogi als een gevorderde yogi. De belangrijkste voordelen van een riem zijn:

  • Asana's gemakkelijker te beoefenen
  • Betere afstemming van uw houding
  • Een yogariem voorkomt blessures
  • Je bereikt sneller je doel
  • Krijg langere spieren

Door het gebruik van een yogariem oefen je minder druk uit op je bovenlichaam en zorg je ervoor dat je jezelf niet overbelast. Dit bevordert het proces van flexibiliteit naarmate je de oefeningen beter uitvoert.

Asana's gemakkelijker te beoefenen

Asana's zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden. Een beginnende yogi wil misschien een Asana met een hoge moeilijkheidsgraad beoefenen, maar kan deze niet correct uitvoeren. In zo’n geval komt een yogariem goed van pas. De riem kan worden gebruikt als verlengstuk van uw armen om uw voeten aan te raken. Na een paar keer oefenen zul je merken dat je de oefening ook zonder riem goed kunt uitvoeren.

Betere afstemming van uw houding

Wanneer je een nieuwe yogaoefening gaat uitvoeren, is het erg belangrijk om op je houding te letten. Je bent niet de enige die koortsachtig een nieuwe pose uitvoert. Dit heeft echter een grote impact op je lichaam. Met het gebruik van een yogariem kun je toewerken naar de juiste houding. Elke keer dat je de oefening doet, zullen je spieren de houding gaan onthouden.

Een yogariem voorkomt blessures

Wanneer yoga op de juiste manier wordt beoefend, train en ontspan je het lichaam. Soms worden we overmoedig of willen we een nieuwe oefening met een hoge moeilijkheidsgraad uitvoeren. Hierdoor voeren we de oefeningen hectisch uit, wat de kans op blessures vergroot. Een yogariem kan worden gebruikt om de spieren te strekken.

Je bereikt sneller je doel

Geloof het of niet, maar een yogariem helpt je sneller je doel te bereiken. Door een riem met nieuwe oefeningen te gebruiken, help je je spieren de juiste houding aan te nemen. Ook voor oefeningen die je regelmatig uitvoert is de yogariem een ​​meerwaarde. De riem kan je helpen beter te ontspannen, waardoor je verder komt in je yogahoudingen.

Je krijgt langere spieren

Een yogariem is het ultieme hulpmiddel om je spieren te strekken. Je kunt bijvoorbeeld je hamstrings beter strekken door jezelf aan de riem naar beneden te trekken. Zorg ervoor dat u dit stapsgewijs doet en uw spieren niet overbelast.

Oefeningen met een yogariem

Een yogariem is voor veel oefeningen een zeer handig hulpmiddel. Voor de volgende asana's kun je een yogariem gebruiken.

Oefeningen met een yogariem

Zit- of staande tang

Bij de Tang-pose gebruik je de yogariem als verlengstuk van je arm. Je legt de riem om het midden van je voetzolen en pakt hem vervolgens aan beide kanten vast. Ontspan uw schouders en trek voorzichtig aan de riem om zo ver mogelijk te buigen met uw neus richting uw tenen.

De boot pose

De boothouding is een oefening met een hogere moeilijkheidsgraad. Door het gebruik van een yogaband maak je de oefening toegankelijker. Je brengt de riem rond het midden van je voetzolen. Pak met uw handen de riem aan beide kanten vast en breng uw borstbeen naar voren.

De kuifhouding

Een pose met een hoge moeilijkheidsgraad voor de meeste mensen is de koeienkophouding. Bij deze oefening moet je je handen achter je rug grijpen. Een yogaband gebruik je als verbindingsstuk tussen je handen. Pak de riem vast met de arm die u omhoog brengt langs uw rug. Pak met de andere hand het andere uiteinde van het touw langs je onderrug vast. Nu heb je beide handen op je rug en kun je met je vingers je handen door de riem dichter bij elkaar brengen.

Welke yogariem past bij mij?

Er zijn verschillende yogariemen verkrijgbaar in verschillende lengtes, kleuren en materialen. De yogariem van Bamboa Yoga is gemaakt van huidvriendelijk katoen, dat vrij is van verontreinigingen. Zo kun je veilig al je yogaoefeningen uitvoeren!

Volgende lezen