Yoga kan door iedereen worden beoefend. Veel mensen merken echter dat ze de oefeningen niet correct kunnen uitvoeren vanwege een gebrek aan flexibiliteit en stabiliteit. Dit is één van de redenen om yogablokken te gebruiken. Yogablokken, ook wel yoga bricks genoemd, zijn rechthoekige blokken die qua materiaal en formaat kunnen variëren.
Er zijn in principe drie primaire toepassingen voor yogablokken . Ze kunnen helpen met balans, flexibiliteit en stabiliteit.
Extra balans door het gebruik van yogablokken
Veel yoga-oefeningen vereisen een goede balans. Als beginner kan het zijn dat je moeite hebt met het bewaren van je evenwicht, terwijl je tegelijkertijd kracht moet opbouwen. Dit resulteert vaak in een geforceerde houding, waardoor het effect van de oefening verloren gaat en tot blessures kan leiden. Bovendien verlies je de rust en focus omdat je puur geconcentreerd bent op het niet vallen. Een strategisch geplaatst yogablok maakt de oefening gemakkelijker. Bij een staande oefening hoef je bijvoorbeeld niet meer helemaal naar de grond of mat te gaan, maar kun je het gat overbruggen met een yogablok.
Yogablokken als hulpmiddel voor flexibiliteit
Veel yoga-oefeningen vereisen enige flexibiliteit. Voor de beginnende yogi kan dit een belemmering zijn bij het uitvoeren van oefeningen. Yogablokken verkorten de afstand tot de vloer, waardoor je meerdere yogaoefeningen correct kunt uitvoeren. Daarnaast bieden ze ook een centraal punt om jezelf te dwingen het blok aan te raken en het maximale uit de oefening te halen.
Yogablokken helpen met ondersteuning
Voor oefeningen waarbij je een bepaalde houding langere tijd moet vasthouden, kunnen yogablokken een nuttig hulpmiddel zijn. Een yogablok kan letterlijk een ondersteuning zijn bij het uitvoeren van bepaalde asana’s. Je kunt bijvoorbeeld een yogablok gebruiken in de brughouding. Bij deze oefening plaats je de brug tussen je onderrug en je billen. In de halvemaanhouding plaats je het blok onder de hand die naar de grond reikt. Hierdoor kun je de pose voor een langere tijd vasthouden.
Yogablokken voor de gevorderde yogi
Naast de principes om yoga makkelijker en toegankelijker te maken met blokken, kunnen blokken yoga ook uitdagender maken.
Ten eerste helpen yogablokken uitdagende houdingen toegankelijker te maken. Oefeningen die veel balans en stabiliteit vereisen, kunnen gemakkelijker worden gemaakt door een yogablok te gebruiken. Hierdoor kun je eerst wennen aan de oefening en spierkracht opbouwen, waarna je de oefening zonder yogablok kunt uitvoeren.
Ten tweede kun je yogablokken gebruiken om de oefeningen uitdagender te maken. De blokken voegen weerstand toe aan gewone bewegingen. Knijp bijvoorbeeld een yogablok tussen je benen tijdens een plank- of bilbrug en je voelt direct nieuwe spieren aanspannen.
De verschillende yogablokken
Yogablokken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en vormen. Een yogablok is gemaakt van hout, EVA-schuim of kurk. De laatste twee materialen worden het meest gebruikt omdat ze zachter zijn dan hout.
Yogablok van EVA-schuim
Yogablokken van EVA-schuim zijn lichtgewicht en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Deze blokken zijn licht verend waardoor ze zacht en comfortabel aanvoelen. Ze worden vaak gebruikt bij oefeningen met gevoelige drukpunten zoals de wervelkolom. Verder hebben de EVA foam yogablokken van Bamboa Yoga afgeronde hoeken voor optimaal comfort.
Yogablokken gemaakt van kurk
Kurk is een natuurlijk materiaal, waardoor dit voor veel gebruikers de voorkeur geniet. Deze blokken zijn biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Een yogablok van kurk stuitert licht en is van antislipmateriaal. Hierdoor train je stabiel en veilig. Verder hebben de kurk yogablokken van Bamboa Yoga afgeronde hoeken waardoor ze makkelijk vast te pakken zijn.
Met yogablokken kun je je oefeningen toegankelijk maken voor jouw eigen niveau. Gebruik een yogablok voor extra balans, flexibiliteit of ondersteuning. Daarnaast kun je met behulp van een yogablok de moeilijkheidsgraad van de oefeningen verhogen of verlagen. Bij Bij Bamboa Yoga vind je diverse yoga accessoires , zoals yogablokken, foamrollers en banden.