Oefeningen met yogablokken

Yogablokken worden al tientallen jaren gebruikt door zowel beginners als gevorderde yogi's. Je kunt yogablokken op veel verschillende manieren gebruiken. Ze kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt:

 • Voor het opbouwen van kracht
 • Voor flexibiliteit
 • Voor een correcte uitlijning van uw lichaam
 • Dieper in houdingen

Het komt neer op drie hoofdcomponenten: extensie, kracht en ondersteuning. Wat yogablokken zijn en de verschillende soorten lees je hier .

We hebben een aantal oefeningen samengesteld op basis van de drie pijlers.

Verlengingsoefeningen

Het verlengen van je houding is goed voor het corrigeren van je uitlijning en het verdiepen van de rek waarin je je bevindt. Als je een pose van een oefening vasthoudt, maar je merkt dat je niet het evenwicht hebt om deze vast te houden, kan een yogablok van pas komen. Omdat je op zoek bent naar je balans ben je waarschijnlijk niet goed uitgelijnd en haal je niet het maximale uit de oefening.

Yogablokken kunnen ook gebruikt worden als je in een pose de grond niet met je handen kunt aanraken. De blokken zorgen voor een centraal punt en stabiliteit.

Extensieoefening 1: naar beneden gerichte hond

Veel mensen hebben korte hamstrings en kunnen moeilijk de grond raken. Hierdoor is de rug vaak gebogen om toch de grond te raken. Dit vermindert de effectiviteit van de oefening, de oplossing? Gebruik een yogablok. Een yogablok bij deze oefening zorgt ervoor dat je een rechte rug houdt en je hamstrings correct strekt. Bovendien houd je de controle over de oefening.

Hoe voer je de oefening uit?

 • Plaats twee blokken voor je voeten
 • Plaats uw handen op uw heupen en buig voorover terwijl u uw rug recht houdt.
 • Laat uw handen voorzichtig op de blokken zakken en concentreer u op het recht houden van uw rug. Zodra u voelt dat uw rug begint te krommen, plaatst u uw blokken op de juiste hoogte.

naar beneden gerichte hond

Extensieoefening 2: Driehoekshouding

De driehoekshouding is een bekende oefening in de yogawereld. Vaak raak je bij het strekken de vloer niet en wordt geadviseerd om je enkel vast te pakken. Je kunt de vloer niet aanraken omdat je hamstrings te kort zijn. Als u uw enkel vastpakt, buigt u naar voren, wat het effect van de oefening wegneemt. Door gebruik te maken van een yogablok kun je de juiste houding van de oefening krijgen.

Hoe voer je de oefening uit?

 • Ga rechtop staan ​​met uw voeten iets uit elkaar.
 • Draai uw linker-rechterteen 90 graden en houd uw linkertenen naar voren gericht.
 • Plaats een yogablok bij je rechtervoet.
 • Strek je armen boven je hoofd en laat je rechterarm naar het yogablok zakken. Zorg ervoor dat u niet voorover buigt.

Driehoek houding

Oefeningen voor kracht

Yogablokken zijn een geweldig hulpmiddel om kracht op te bouwen. Veel yoga-oefeningen zijn goed voor de flexibiliteit, maar er zijn ook yoga-oefeningen om kracht op te bouwen. Als je echter niet de juiste houdingen uitvoert, haal je niet het maximale uit de oefening. Dit kan komen omdat je er nog niet de kracht voor hebt.

Yogablokken zijn een goede manier om je lichaam in de juiste houding te dwingen.

Met een correct geplaatst blok kun je veel kleine spieren aanspannen die je nog nooit eerder hebt gevoeld. Het enige wat je dus nodig hebt is een yogablok!

Krachtoefening 1: de boot

De boot is een van de beste oefeningen voor je core. Bij deze oefening klem je een blok tussen je benen wat helpt om je benen recht te houden. Bovendien dwingt het je om meer spieren aan te spannen.

Hoe voer je de oefening uit?

 • Begin in een zittende positie op de grond met je knieën gebogen en je voeten op de grond.
 • Plaats het yogablok tussen je kuiten.
 • Leun achterover totdat u voelt dat uw buikspieren zich aanspannen.
 • Strek je benen en breng ze de lucht in.

de boot

Oefening ter ondersteuning

Veel ontspannende yoga-oefeningen vereisen flexibiliteit. Als je dit niet hebt, kunnen de oefeningen als behoorlijk inspannend worden ervaren. Dit ondanks het feit dat we ze doen om te ontspannen. Er zijn verschillende manieren waarop je een yogablok kunt gebruiken om je stabiliteit te geven, zodat je kunt ontspannen.

Ondersteuningsoefening 1: op je enkels zitten

Op je enkels zitten is een goede oefening om je heupen en dijen te strekken en te strekken. De meest voorkomende klacht bij deze pose is dat je enkels pijn gaan doen. Door een yogablok onder je zitvlak te plaatsen verminder je de druk op je enkels.

op je enkels zitten

Ondersteuningsoefening 2: de vis

Veel mensen ervaren klachten tussen de schouderbladen doordat ze jarenlang voorovergebogen aan hun bureau zitten. Deze oefening helpt je bewegingsbereik te vergroten. Door een yogablok tussen je schouderbladen te plaatsen, kan de rest van je lichaam ontspannen en strekken.

Hoe voer je de oefening uit?

 • Begin door het blok op de grond te plaatsen waar je schouderbladen zullen landen. Verplaats het blok indien nodig een paar keer totdat je de goede plek hebt gevonden.
 • Spreid je armen en ontspan volledig.

Yogablokken zijn dus een breed toepasbaar hulpmiddel voor allerlei verschillende oefeningen.

op je enkels zitten

Bekijk hier ons assortiment yogablokken!

Volgende lezen